Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.
Van wintertijd naar zomertijd met kinderen
Het is alweer bijna zover, op 27 maart dit jaar wordt de klok weer een uur vooruit gezet, we gaan naar de zomertijd! Hoewel er al een voorstel ligt om de zomertijd of wintertijd af te schaffen, lijkt dit plan momenteel nog even uitgesteld te zijn. Ook dit jaar zal de klok dus nog gewoon verzet worden. Sommigen kijken er naar uit, anderen zijn er minder enthousiast over. Mensen met kinderen vinden het vaak een wat lastige periode. (Jonge) kinderen zijn vaak gehecht aan een bepaald patroon, ineens een uur eerder of later slapen en eten kan voor veel verwarring en onrust zorgen. Er zijn wel een aantal tips die je kunnen helpen om de ‘nieuwe’ tijden zo snel mogelijk in hun systeem te krijgen.
De geleidelijke aanpak
Een geleidelijke aanpak is vaak het prettigst voor het kind. In de week vóórdat de nieuwe tijd in gaat kun je stapje voor stapje alvast naar de nieuwe tijden toewerken. Breng je kind dan steeds iets eerder naar bed, zo’n 5 à 10 minuten. Dit geldt ook voor de maaltijden. Zo raakt je kind geleidelijk gewend aan de nieuwe tijden en is het niet in één keer een grote verandering.De directe aanpak
Je kunt ook van de een op de andere dag de nieuwe tijden aanhouden. Dit wordt ook wel de directe aanpak genoemd. Je kind gaat dan op de ‘oude’ tijd naar bed op zaterdag en je begint de zondag ochtend op de ‘nieuwe’ tijd. Als je kind normaal rond 7 uur in de ochtend wakker wordt, zal het nu dus 8 uur zijn. Om je kind weer aan 7 uur te laten wennen zal je je kind wakker moeten maken rond deze tijd. Zo went hij zo snel mogelijk aan het nieuwe patroon.Voor ieder kind (en de ouders) is de aanpak anders. De een voelt zich beter bij de geleidelijke aanpak terwijl een ander het ook prima vindt om de directe aanpak te gebruiken. Het is vaak ook afhankelijk van de dagindeling van je kind. Vaders en/of moeders die dagelijks thuis zijn met hun kind kunnen wat langer over het wennen aan de nieuwe tijden doen dan ouders met kinderen die naar de oppas, het kinderdagverblijf of naar school moeten omdat de ouders moeten werken. Doe vooral waar jij je goed bij voelt.
Kinderen die al wat ouder zijn, kun je proberen uit te leggen hoe het zit met de wintertijd en zomertijd. Als je je kind er op die manier op voorbereid, kan de overgang makkelijker zijn. Kan je kind al klokkijken? Of is hij of zij bezig met het leren van klokkijken? Dan is dit een leerzame fase voor je kind. Misschien kan hij de klok op zijn kinderhorloge zélf een uur vooruit draaien, zo is hij er zelf bewust mee bezig en dat kan onbewust ook meehelpen aan een gemakkelijkere overgang.
Geen reacties gevonden.